2 timmar sedan
söndag 7 februari 2010
UTAN ÄRENDE av Claes Hylinger (Bonniers 2009)
Förra året gav Claes Hylinger ut en ny bok, "Utan ärende". På hans hemsida (Claes Hylinger) kan man se att det är bok nummer 15 sedan 1972. Owe Wikström har sagt att Hylingers författarskap är en (dold) attack mot märkvärdigheten. Kanske kan detta hjälpa till att tolka den nya bokens titel.
Boken är indelad i en sorts prolog + 4 avsnitt som kallas: I. Den tålmodige dervishen, II. De imaginära lösningarna, III. Den siste upptäcktsresande och IV. Livets salt. Den består av cirka 175 sidor, och har ett behändigt format.
Upptakten är en kort berättelse om en stockholmare som lyckats bestiga Kebnekajse. Stolt försöker han få beröm för detta av en man från lokalbefolkningen, en same. Men inte. Samen har aldrig själv varit på Kebnekajses topp. Han har ”int’ haft ärende”!
I prologen ingår även en dröm där flera av bokens följande berättelser finns med i någon form.
Att läsa Hylinger är som att sitta mitt emot en vän på ett café. Vännen berättar minnen men de är så fulla av detaljer så man tappar snabbt tråden – eller så känner man bara igen en bråkdel av alla de namn om nämns, och blir förvirrad. Ändå sitter man kvar och vill lyssna mer; och han är ju en vän!
Hylinger ber om ursäkt för sin innehållslösa historia, men – när han tänker tillbaka på den ser han hur innehållsrik den är. Och det stämmer. Han berättar om muslimska mystiker och stora upptäcksresanden, om möten med dansande dervischer i Istanbul och en vanlig svensk begravning, han återvänder till Paris och London men Göteborg med rosorna i Trädgårdsföreningen är ändå hans viktigaste oas. Flera av hans intressen fick han tidigt, och de går som en röd tråd genom bokens olika delar. Även Göte Andersson, den svenske sufiern anställd vid SAS, figurerar (se ”Kvällarna på pärlan”). Göte dog 1989 men påverkade Hylinger mycket. Och naturligtvis finns Rumi, Nasruddin-historier och Patafysiken med! Patafysiken fastnade Hylinger för tidigt; ”de imaginära (=inbillade) lösningarnas vetenskap”. I någon mån hade den patafysiska verksamheten tagit en paus under 25 år; den var ”förmörkad”, ”oculterad”. Vi får en oväntat detaljerad beskrivning av både patafysiken och av den högtidliga ”desockultationen” i Paris (i avsnitt II. De imaginära lösningarna). Se även Mathias Rydstrands bok ”Antikvariatshandlaren i Visby och andra berättelser”, utgiven av Rönells antikvariat 2009.
Hylinger säger i boken även att vi bör sträva efter att ”lyckas med att misslyckas”, och han ger två exempel på misslyckade hemresor (en från Lund, en från London). Livets salt (från del IV) är – besvikelse. Och vi får flera exempel på detta. Men, ”den tålmodige dervischen når sitt mål”.
Ja, det mesta är bekant, och mycket intressant att läsa om. Nytt för mig är kontakterna i Istanbul liksom berättelsen om den store engelske upptäcktsresanden Wilfred Thesiger. ”Old men ought to be explorers” skrev T.S. Eliot en gång. Hylinger tog fasta på detta, tidigt – och fortsätter, nu i 67-årsåldern. Nästa gång kanske vi får en rapport från Kina.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar