söndag 12 juni 2011

Om tre bra svenska böcker

                                                                                                                                                                       
Så här skrev Lyran (Lyrans Noblesser) den 7 juni:     

Tematrio - Flaggdagen

                                                                                                                                                         
Nationaldag var det igår och det gjorde att jag glömde att det var måndag och därmed tematriodag. Veckans tema handlar såklart om vår inhemska litteratur. Berätta om tre bra svenska böcker som du läst sedan förra nationaldagen!
Detta är mina bidrag - tre bra svenska böcker som jag läst nyligen:


1."Och allt skall vara kärlek" (2011) av Kristian Lundberg (född 1966). Kristian Lundberg skriver om sitt liv, i Malmö. Han har publicerat ett tjugotal böcker, från lyrik till kriminalromaner. År 2009 kom "Yarden", som han fick Ivar Lo-Johansson-priset för. I den boken berättar författaren om svåra uppväxtförhållanden, missbruk, skrivande. När ekonomin rasar återvänder han i 13 månader till  kroppsarbete under nästan förnedrande förhållanden. Det han skriver under tiden blir "Yarden". Men - han vågade inte skriva om - Kärleken, som återkom, drabbande. Den nya boken är som "Yarden", med ett mycket viktigt tillägg: den villkorslösa kärleken från den kvinna han älskade 17 år tidigare - och alltid har älskat.


2. Nina Solomins "ok, amen" från 2001. Nina Solomin är född 1973 och chefredaktör för tidningen ViLÄSER. 1996-98 bodde hon i stadsdelen Williamsburg i New York för att lära känna  chassidiska, ultraortodoxa  judar. Där lever de enligt gamla mönster i en enklav mitt i storstaden. Efter flera trevande försök blir hon så småningom tillräckligt insläppt i deras krets och får lära känna - om än med många reservationer - flera märkliga personer, livsöden. Som läsare får man en inblick i denna slutna värld, och Nina Solomin berättar rörande och roande.
3. "Jag lutar åt Gud" (2010) av Tomas Sjödin född 1959. Tomas Sjödin är författare, pastor och föreläsare. I 13 år har han skrivit krönikor i Göteborgs-Posten. Här är 85 av dessa. Han utgår från sin vardag, gärna från familjens renoveringsobjekt, huset i Tuve. I centrum av huset finns en massiv murstock - och alla golv lutar mot detta centrum. Även hans vardagsberättelser, underhållande, tankeväckande och med stor igenkänningsfaktor lutar - nämligen åt Gud.

1 kommentar:

  1. Jag Kristian Lundberg ligger nog på min personliga top 10 i år. Mycket intressant författare.Både hans livsöde och hur han språkligt förmedlar det. Nina Salomons bok har jag också läst... men för ett antal år sedan om jag inte missminner mig så handlar den om chassiderna i NY.

    SvaraRadera