onsdag 22 juni 2011

Per Olov Enquists andra: Färdvägen (1963)

           
Jag skall försöka läsa igenom PO Enquists alla böcker och pjäser. "Färdvägen", hans andra bok, kom 1963.
Baksidestexten blir läsbar om man klickar på bilden.
Det känns lite skämmigt: jag klara inte av att läsa den; jag fastnar efter några sidor!


Men jag återvänder gärna till "Ett annan liv" (2008) och där har Enquist själv skrivit 
(sid 371):
Han erinrar sig att Ehnmark i Expressen recenserat hans andra bok "Färdvägen"; denne hade då med en skarpslipad slaktarkniv, kanske en machete, huggit denna begåvade, tekniskt sett komplicerade, bitvis gedigna men fullständigt oläsbara roman i mycket tunna skivor, ... 

3 kommentarer:

 1. hej Jan! tack för dina intressanta tips om Couto. När jag läst om honom så känns det som att han påminner en hel del om Alain Mabanckou. Jag har skrivit några tankar om Ett piggsvins memoarer som jag läst och gillade. Bildspråk och kulturella referenser gav mig ett riktigt huvudbry dock...
  http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.com/2010/09/ett-piggsvins-memoarer.html

  SvaraRadera
 2. När du skriver såhär blir man ju bara nyfiken på att läsa den. Vad är det som gör att du fastnar? Och efter bara några sidor?! Kan man få be om en liten utvikning?

  SvaraRadera
 3. Hej Johannes. Jag har läst en del om Färdvägen - om en resa i olika plan (flera resor? ett år??). Vem körde bilen, vem satt i baksätet vid olyckan? Olika tolkningar! Så jag var nyfiken.
  Men det var inget som fångade mej, vare sig huvudperson eller berättelsen. Tiden, kronologin, kändes oklar (nutid-dåtid?) - och jag gav upp.
  Men jag ämnar försöka igen, återkomma. Du kan väl lämna en rapport efter läsning! JanB

  SvaraRadera