tisdag 31 augusti 2010

Leonard Cohen Live - i Göteborg 12 augusti 2010

Min bokläsning går trögt: sommarens hög med olästa böcker bara växer. Att börja jobba igen kräver sin tid! Men kommande måndag börjar vår bokcirkel igen, med Marjaneh Bakhtiaris ”Kan du säga shibbolet?”

Efter att ha lyssnat några gånger på Leonard Cohens CD/DVD ”Live in London” (inspelad 2008) bestämde vi oss för att skaffa biljetter till konserten i Scandinavium den 12 augusti. Så vi var där, tillsammans med 7-8000 andra. Och vi fick valuta för pengarna: Cohen stod på scen i 3 timmar, och hann med 31 låtar. Samma musiker och sångare som i London – alla på bästa spelhumör. Det var mycket roligt att få se och höra denne legend, live. Även om många gjort bra covers så är det Cohen själv som gör det bäst. Och han kan handvissla!

Så här såg spellistan ut – ett pärlband av klassiker:
1 Dance Me to the End of Love                            
2 The Future
3 There Ain't No Cure For Love
4 Bird On The Wire
5 Everybody Knows
6 In My Secret Life
7 Who By Fire
8 The Darkness
9 Heart With No Companion
10 Chelsea Hotel #2
11 Waiting For the Miracle
12 Anthem
Efter paus:
13 Tower of Song
14 Suzanne
15 A Singer Must Die
16 Sisters of Mercy
17 The Gypsy’s Wife
18 Feels so Good
19 The Partisan
20 Boogie Street
21 Hallelujah
22 I'm Your Man
23 Born in Chains
24 Take This Waltz
Inrop 1:
25 So Long Marianne
26 First We Take Manhattan
Inrop 2:
27 Famous Blue Raincoat
28 If It Be Your Will
29 Closing Time
Inrop 3:
30 I Tried to Leave You
31 Hey, That’s No Way To Say Goodbye

Cohen uppträdde i hatt och kostym – men när någon annan spelar eller sjunger solo tar han av sig hatten, håller den mot bröstet. Och han presenterar sina musikanter generöst och ödmjukt – flera gånger.

Vid presentationen av ”Take This Waltz” hyllade han sin vän, författaren Göran Tunström (död 2000). De lärde känna varandra på den grekiska ön Hydra under 60-talet och skrev sina första romaner vid samma köksbord.

Cohen ändrar ibland i sina texter, leker med orden. I ”Hallelujah” sjöng han ”I didn't came to Gothenburg to fool you”. Och han tycks välja mellan flera olika verser i just ”Hallelujah”. Åtminstone två sånger var helt nya för mig: ”Feels so Good” och ”Born In Chains”. Troligen håller Cohen nu på och ”filar” på texterna, som ännu inte är publicerade. Men många entusiaster försöker genom att lyssna på olika inspelningar (t.ex. på Youtube) pussla ihop texterna till dessa sånger!

Mot slutet skojade Cohen en del med publiken, genom sitt låtval: ”Closing Time”, ”I Tried to Leave You” och ”Hey, That’s No Way To Say Goodbye”.

För den som är intresserad av Leonard Cohen finns massor att hitta på internet, t.ex.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Leonard_Cohen
http://www.leonardcohenfiles.com/
http://1heckofaguy.com/


2 kommentarer:

  1. Tack för låtlistan! Det var en makalös konsert. "Born in chains", var det den där han sjöng "Blessed is the Name"? Den är alltså outgiven?

    SvaraRadera
  2. Hej Mattias! Hur går det med Lidman?
    Ja, det var den låten. Om jag fattat rätt: ny sång (som bygger på gammal?). Entusiaster försöker tolka/skriva ned texten. Kan man läsa om t.ex. hos 1heckofaguy. Har du skaffat nya CDn/DVDn? Jan

    SvaraRadera