torsdag 9 augusti 2012

Sommaren med Hjalle (Hjalmar Söderberg)

                                                                                                                                                                                    

I sommar har jag läst det mesta av och om Hjalmar Söderberg. Förutom 4 romaner skrev han cirka 80 noveller. Hans romaner och noveller utgör ett litterärt universum. Flera av personerna dyker upp i flera verk och några noveller kan ses som förarbeten till romanerna.
Stockholm täckte en betydligt mindre yta på Söderbergs tid - och antalet invånare då Söderberg föddes var 130.000. Enligt en av Söderbergs vänner utgjorde stadens gränser för Söderberg av fyra restauranger + en utstickare på Djurgården (dvs Hasselbacken!).


I Kungsträdgårdens sydvästra hörn, vid foten av Jakobs kyrka, låg ett av Söderbergs vattenhål, Vattenbutiken ((det fanns även en vattenbutik i Humlegården). Där drack man vichyvatten en stund före middagen. 
Vid Vattenbutiken i Kungsträdgården tog dr Glas livet av Gregorius.

Teckningen ovan är av Adolf Hallman och utgör omslag till novellsamlingen Historietter. Den föreställer Hjalmar Söderberg i typisk utstyrsel - och med en flaska vatten.



1 kommentar:

  1. Så fint du skriver, Jan! Men nu är det redan november och du har läst något du vill berätta om ... hoppas läsvännen Lena Kjersén Edman

    SvaraRadera