2 timmar sedan
lördag 8 februari 2014
Bättre oskrivet än oläst!
"Lev livet läsande!" uppmanar Biblioteket i Varberg. Och det gör jag, hela tiden. Hemma, på café, på tåget, i väntrummet.
Fast just nu syns det inte alls på den här bloggen! Jag läser mer än jag skriver...
Dock "skriver" jag mycket i tankarna medan jag läser, men sätter det inte på pränt.
A writer's block, kanske.
Och Barnens bokklubb har följande slogan:
Under de senaste månaderna har jag läst flera nya böcker. Och läst om några av de böcker som kom ut 2013.
ETT KORT UPPEHÅLL på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg, Albert Bonniers förlag. (Faktiskt från 2012! Men läst av mig 2013.)
Decenniets viktigaste bok. Augustprisvinnare.
Vuxen son följer i sin fars fotspår. Försöker förstå, lägga pussel. Det som för fadern enbart blir "ett kort uppehåll" (Södertälje, Sverige) blir för sonen universum; Livet. Så gott det nu går har Göran Rosenberg samlat ihop och nedtecknat sin pappas liv. Språket är mycket vackert. Ibland är han heligt förbannad (mellan raderna). Berättelsen är mycket personlig - och allmän; den gäller oss alla. Hur kunde allt detta (få) hända?
På köpet får vi del av det svenska samhällets tillväxt efter 2:a världskriget.
Läs boken!!
September av Kristoffer Leandoer, NATUR & KULTUR. Utgiven september 2013.
Vuxen son (född 1962) följer i sin mors fotspår. Skriver i 3:e person. "Hon" är född 1936. Får vara namnlös. Växer upp i prästfamilj på Söder. Har ambitioner; språkstudier i England, universitetsstudier i Lund. Vill forska. Drabbas av den stora kärleken, gifter sig, blir hemmafru, flyttar in i radhusområde, får tre barn... Börjar vikariera som lärare, trivs. Ser en fortsatt framtid där hon kan få göra det hon vill, forska, skriva. Då kommer cancern...
Mamman dör då författaren är 16 år.
Levande och döda i Winsford av Håkan Nesser (Albert Bonniers förlag juli 2013). Den här boken läser jag som förströelse - och för att Nesser skriver så bra!
Hon hade anlänt till Winsford i början av november, med hund, i en svenskregistrerad blå Audi. "Maria Andersson" hette egentligen Maria Holinek. TV-kändis. Gift med Martin i 30 år. Under våren hade de varit utsatta för ett mediedrev: Martin var anklagad för våldtäkt. Han nekade. Maria visste inte om han talade sant. Tillsammans lämnade de Sverige.
Men nu, på en hed i sydvästra England, är Maria ensam. Månaderna går, hon trivs. Läser, jobbar med texter, promenerar. Blir förälskad.
Som läsare tycker jag om henne, trots att hon är en brottsling. Och om det inte vore för en bilnyckel så...
En liten bagatell var Jonas Karlssons berättelse GOD JUL från W & W (oktober 2013). Den passade bra att läsa till jul.
I ett kommunalhus i Sverige skall man hitta på något roligt inför julen; det får inte kosta något. Kommunalhusets fasad är slät, med många fönster. Någon får idén att med hjälp av adventsljusstakar i fönstren skriva - GOD JUL. Jonas Karlsson fångar på pricken de beslutsvägar, invändningar, hinder och konflikter som detta uppdrag innebär! En vikarie tar på sig ett stort ansvar och ett krångligt arbete, men "belönas" med att bli uppsagd. Hennes hämnd blir bokstavligt talat grym!
Halvblodsblues av kanadensiska (familjen invandrad från Ghana) Esi Edugyan kom ut i september 2013 på Leopard förlag. Detta är hennes andra roman.
Berättelsen utspelar sig i Berlin och Paris 1939 - och idag. Två kanadensiska färgade jazzmusiker har lockats av bättre förhållanden till Berlin och spelar tillsammans med en ung färgad tysk trumpetare och två vita tyskar, en av dem jude. De hotas till livet när nazisterna tar makten. I nutid sker en återförening och gamla dolda svek avslöjas.
Boken känns på ett sätt konstruerad men beskriver sannolikt en verklighet som sällan berättats. Språket är modernt, med många slangord. Jazzigt!
Ja, så här skulle jag kunna fortsätta ett tag till! Några böcker kommer jag inte att nämna alls här. Men jag kommer definitivt att presentera andra (om jag nu kan fortsätta att skriva). Hit hör:
Therése Söderlind: Vägen mot Bålberget. Om häxjakt på 1600-talet (och idag?). Finns nu även som pocket.
Ferdinand von Schirachs Fallet Collini. Tysk efterkrigslitteratur i klass med Uwe Timm och hans currywurst! von Schirach är född 1964, Timm 1940.
Javier Mariás kommer igen här på bloggen med Förälskelser, liksom Liknelseboken av PO Enquist.
En alldeles färsk svensk bok av Negar Naseh är Under all denna vinter, som jag håller på och läser just nu. Miljöerna är helsvenska, Västerbotten och en ö i den stockholmska skärgården, men hennes namn klingar - persiskt?! Boken består av både själva romanen och en arbetsbok, i samma band, vilket ju är annorlunda. Kolla den!
Negar Naseh är född 1984. 50 år tidigare föddes PO Enquist (i Västerbotten) och Carl-Henning Wijkmark. Wijkmark debuterade 1972 med Jägarna på Karinhall. Jag läser just nu hans bok från 2013: Vi ses igen i nästa dröm. Den tänker jag också berätta om, nån gång!!
Nu börjar snart veckans avsnitt av Sherlock på TV, med Benedict Cumberbatch och Martin Freeman - det enda jag ser på TV ikväll. Doktor Watson gifter sig.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar