tisdag 17 april 2012

"Strindberg. Ett liv" på TV

                                                                                                                                                                                    
TV-serien "Strindberg. Ett liv" visas just nu på SVT2, söndagkvällar, 6 avsnitt, flera repriser.
Serien visades första gången på TV 1985. PO Enquist skrev manus, som även gavs ut som bok året innan med samma titel.


I bokens förord skriver PO Enquist:
"Den här boken skulle kunna kallas en televisionsroman. Annorlunda, och tydligare, uttryckt: detta är, helt oförändrat, det manuskript som legat till grund för TV1:s serie ”Strindberg. Ett liv.”, en serie i sex avsnitt med svensk urpremiär i januari 1985.
Jag föreställer mig att det kan finnas ett värde i att följa en TV-serie utifrån ett slags dubbel utsiktspunkt – att betrakta ett rikt och kompicerat liv, och ett unikt författarskap, både på TV-skärmen och genom det manuskript serien bygger på.
Vart allt till slut bör leda, om det kan dock ingen tvekan råda: det är till läsning av Strindbergs egna texter, de böcker han själv skrev.
                                                                                                                                        P.O.E."


Boken och TV-serien är indelad i följande sex avsnitt:
I    SEDESKILDRAREN
II   DEN NYA MÄNNISKAN
III  HJÄRNORNAS KAMP
IV  DET DANSKA HELVETET
V   INFERNO
VI  HEMKOMST

Thommy Berggren gestaltar August Strindberg, Stina Ekblad Siri von Essen.

Boken är illustrerad med bilder (scener) ur filmen.


Jag hittade boken här: http://www.antiquaria.se/


Tips: Norstedts har i dagarna gett ut en stor och vacker bok, med många fotografier. Huvudredaktör är Leina Eihorn, flera författare medverkar.
OM STRINDBERG 2012


onsdag 11 april 2012

Paul Austers nya "Winter Journal" finns - på spanska!

                                                                                                                                                           
Jag begriper inte hur förlagsvärlden fungerar! I augusti eller september skall Paul Austers nya bok Winter Journal komma ut, på engelska. Men den finns redan på spanska och turkiska. Vid lanseringen i Spanien i februari stod 500 personer i kö för boksignering.
I detta klipp från Canal-L/YouTube svara Auster på frågor:                                                                                                                                                                         


Minnesbok
Auster började skriva den här boken en kall och snöig dag i januari 2011. Han kallar den roman, men inte fiktion, för den består av minnen, händelser som verkligen inträffat, i livet, i kroppen - som han minns dem... Boken är skriven i andra person, och Auster jämför bokens komposition med ett musikstycke (han nämner Schuberts Winterreise; journey-journal). 

Redan 1982, för 30 år sedan, publicerade Auster en sorts minnesbok, The Invention of Solitude (på svenska Att uppfinna ensamheten, som dels handlar om faderns död (Portrait of an Invisible Man), dels om hur Auster upplevde att bli förälder (The Book of Memory).

I väntan på...
Att uppfinna ensamheten är på många sätt grunden för allt vad Auster sedan skrivit. Den finns som pocket (En bok för alla), den är översatt av aktuelle Aris Fioretos, och den passar mycket bra att läsa i väntan på nya boken.

Turkiet
I Turkiet finns många Auster-fans och boken finns alltså redan på turkiska. Men Auster själv vägrar att besöka landet eftersom 100-tals författare och journalister (enligt PEN) sitter i fängelse där.

Tillägg 2012-04-12:
Från Bonniers förlag meddelar man att Austers nya bok kommer ut på svenska i december.

tisdag 3 april 2012

Gondol valde Julian Barnes

                                                                                                                                                                                      
Gondol, Bonniers (nya) litterära klubb, valde Julian Barnes i april. Boken heter "Känslan av ett slut" på svenska, på engelska "The Sense of an Ending". 
Omslaget är detsamma på engelska och svenska.


Även jag gillade den här romanen mycket och repriserar:


Julian Barnes är en känd engelsk författare, född 1946, i klass med Ian Mc Ewan. Flera av Barnes romaner finns översatta till svenska (”Flauberts papegoja” 1986, ”Arthur & George” 2006). 2011 vann Barnes det prestigefyllda brittiska litterära priset The Man Booker prize med romanen ”The Sense of an Ending”. En kort (cirka 150 sidor) och innehållsrik berättelse om medelålder, ungdom, kärlek och död – och om problemet att minnas rätt.


Huvudpersonen Tony Webster är pensionär, 60+. Odramatiskt skild. Träffar sin ex-hustru över en lunch ibland. En vuxen dotter, ett barnbarn. Lever ensam. Ett odramatiskt liv med en känsla av att det snart är slut. Hela hans liv har bara rullat på utan dramatiska val, slumpvis. Jobbet han haft började han som trainee, och blev kvar.
Men en dag får han ett brev från en advokat: Han har ärvt sin vän Adrians dagbok och en summa pengar, av en mrs Ford. Adrian dog ung genom självmord. Hur kan detta hänga ihop? Tony måste återvända 40 år tillbaka, i minnet, som är ofullständigt, och kräver revision. Och ställas mot oväntade händelser idag.
Under skoltiden hade Tony tre nära vänner. Gruppen, ”the clique”, utökades sista året med Adrian Finn, en smart och slagfärdig ung man. Som studenter spreds vännerna till olika universitetsorter, och tappade kntakten. Tony var tillsammans med Veronica ett år, men relationen var inte särskilt bra. Veronica lämnade Tony för Adrian, Tony skrev i affekt ett elakt brev till dem – men han minns det som ganska hovsamt och snällt. Tony minns även ett misslyckat besök hos Veronicas föräldrar – endast Veronicas mor var trevlig mot honom. Nu har hon nyss dött, och testamenterat dagboken och pengarna till Tony. Eftersom dagboken finns hos Veronica måste Tony kontakta henne, men hon vill inte släppa den ifrån sig. De två har inte setts på 40 år. Efter ett otal försök lyckas Tony få Veronica att träffa honom, men hon är mycket negativ och avvisande. - Du fattar ingenting och har aldrig gjort det, säger hon. Till sist får Tony några fotostakopior ut dagboken + kopia av det brev han skrev för länge sedan… Och han inser att brevet var mycket ovänligt formulerat. Hans minnesbild av brevet och mycket annat skiljer sig i mycket hög grad från hur det verkligen var.
Tony tvingas inse att livet, och minnet, är föränderligt – något som gäller oss alla. En insikt som kanske kräver 60+. Och det som är gjort går ej att ändra. Boken är kort och koncentrerad och vinner på att läsas mer än en gång. Den slutar med en total överaskning – och det gillar jag! ”The Sense of an Ending” kommer på svenska i vår med titeln ”Känslan av ett slut” (Forum).